Navrhněte dokonalou kuchyni a nedělejte chyby!

Slavný německý šéfkuchař Hein Beck řekl: „Kuchyně není jen jídlo, kuchyně je mnohem, mnohem více. Kuchyně je poezie!“ Tak by se dalo přistupovat i k vybavení této nejdůležitější části interiéru s dovětkem že kuchyně je také věda.

Tři základní body od designérky

Při návrhu nové kuchyně je potřeba se soustředit na především tyto tři základní body.

Funkčnost

Je potřeba mít propracovanou dispozici jak samotné linky tak celé místnosti, včetně návrhu půdorysů. Tak zjistíte, zda bude interiér jako celek fungovat.

Vzhled

Důležité je do vizuálních návrhu zahrnout konkrétní materiály především pro porovnání finálního sladění, ale také celkový vzhled sestavy a propojení s interiérem.

Doplňky

Třetí a poslední skupinu tvoří doplňky, spotřebiče, dřez a detaily které je již na začátku potřeba zohlednit. Každý drobný detail je totiž důležitý, detaily tvoří celek.

Nejčastější chyby při plánování nové kuchyně

Varné centrum je hned vedle dřezu.

A mezi těmito hlavními body v kuchyni chybí odkládací plocha. Správně by v těchto místech měla být hlavní pracovní anebo přípravná plocha.

Příliš široká horní dvířka na panty.

Kombinace působí čistě a celistvě, nicméně je velice nepraktická. Dvířka příliš zasahují do prostoru a hrozí časté úrazy.

Myčka je v kolizi s ostatními dvířky.

V případě umístění myčky v rohu, nelze současně vyndávat čisté nádobí a rovnou jej ukládat protože se nedají druhá dvířka otevřít.

Mikrovlnná trouba je příliš vysoko.

To se stává v případě, když je pečicí trouba umístněná ve zvýšené poloze a nad ní se dává ještě mikrovlnná trouba. Jestliže spodní hrana trouby je zarovnána s pracovní deskou, výška mikrovlnky nad ní je již pro řadu uživatelů nekomfortní.

Špatná ergonomie celkové dispozice.

V tomto případě jde o celkově nevhodnou sestavu, která nerespektuje zásady pracovního trojúhelníků, jehož vrcholy tvoří dřez, varná deska a ukládaní potravin.

Nedostatek místa pro jídelní stůl.

Jídelní stůl je neopomenutelným prvkem každé kuchyně. Když je nedostatečně velký, je stolování nepohodlné a při hoštění návštěvy až trapné.

Spodní skříňky

U spodních skříněk je potřeba řešit především co v nich má být uloženo a jak se budou otevírat.

Výsuvné boxy

Úložné boxy jsou oblíbené právě pro svojí přístupnost a využitelnost prostoru.

Závěsné panty s tlumením

Závěsné panty jsou nestárnoucí klasikou, dnes již běžně ve variantě s tlumením.

Horní skříňky

U horních skříněk je třeba vyřešit dva základní body. První z nich je, jak se budou skříňky otevírat, a druhým, jak je bezpečně zavěsit.

Otevírání pomocí závěsů

Otevírání pomocí výklopů

Potravinová skříň

Ukládaní potravin patří mezi základní funkce kuchyňské sestavy. Nejčastěji se potraviny uskladňují v potravinové skříni, který může být různě vysoká i široká dle potřeb uživatele a možností prostoru. Tyto skříně se pak vybavují speciálním rámem s výsuvnými policemi nebo jednotlivými výsuvy. Klasické police bývají nepraktické kvůli přehlednosti, bývají případně kombinovanými právě s výsuvy.

Rohové skříňky

Jak vyřešit prostor rohové skřínky v kuchyni, je otázka, na kterou výrobci odpovídají různě. Každé řešení má své výhody i nevýhody, proto jasná odpověď které řešení je nejlepší, neexistuje. Každému uživateli vyhovuje něco jiného, každý má jiné potřeby i finanční možnosti.

Elektrifikace a osvětlení

Zjistili jste že při práci ve Vaší kuchyni máte nedostatečné osvětlení? Správné osvětlení kuchyně je nedílnou součástí každé realizace, nicméně nezoufejte, osvětlení realizujeme již i na namontovaných kuchyní buď to pomocí frézování LED pásku, anebo dodatečné instalace v profilech dovnitř skříněk, ale i na pracovní plochu.

Další články